utorak, 3. kolovoza 2010.

Malaga

Kako nismo htjeli silovati skromni budžet slijedeće tri noći smo se stacionirali u hostelu Juanita u centru Malage. To je bio pun pogodak, hostel je su starom gradu, a dvokrevetna soba s tv-om i sobaricom 40 eura. Btw. na recepciji su radili izuzetno ljubazni ljudi, iako su imali malih problema s engleskim jezikom. Naime u ovom dijelu Španjolske nitko ne priča engleski jezik, a i oni koji ga pričaju imaju problema s njime. Što zbog velikih vrućina što zbog mentaliteta svi su nekako usporeni, kao da im se ne da raditi. Dakle zaboravite sve one priče o Hrvatima kao usporenom narodu, kod nas ako hoćeš raditi na recepciji trebaš znati tri jezika, a o trgovinama tipa Plodina da ne govorim. Tu se radi 100 na sat.
Obilazak grada se svodio na turističke atrakcije, naime Malaga je rodni grad Piccasa pa se tu smjestilo čak 2 muzeja njemu u čast. Ono što je specifično za svaki grad u Andaluziji da posjeduje ostavštinu iz Arapskih/Maurskih vremena. Tako svaki grad posjeduje svoju Alczabu što je pandan našem utvrđenom dvorcu. Tijekom oslobađanja od Arapa u 13.st vecina tih građevina je uništena no sad se lagano obnavljaju i predstavljaju turističku atrakciju. Jedina dobro sačuvana se nalazi u Granadi i zove se Alhambra, koju posjeti više od 2 milijuna turista godišnje. Ova u Malagi je isto tako zanimljiva nešto manja ali vrijedna posjeta. (2.10 eura upad) Katedrala je grandiozna kao i sve na ovome području, unutrašnjost je dosta slična onoj u Toledu no zbog nestašice para ostala je s jednim tornjem na pola sagrađena. (4 eura ulaz). Ne želim uspoređivati naše i njihovo more jer sam davno zaključio da je naše broj 1. Plaže u gradu su pješčane bez puno hlada, a more onako može proći. Mi smo išli na Playu Malagueta koja je centralna gradska plaža, od našeg hostela 10ak minuta pjehe. Jednom prilikom povratka u obližnjem parku se održavalo predstavljanje flamenco škola, što je bio izuzetno zanimljiv događaj. Noćni život; uglavnom se izlazi dosta kasno, oko 23h i to prvo na tapase (koji su moje obrazloženje izuzetne pretilosti Španjolki) na cugu pa u disco clubove. Grad je krcat barovima, okupljanje uglavnom počinje na Plaza de la Merced, gdje se ispije koje pivo. Kupovina alkohola nakon određenih sati je zabranjena u trgovinama pa stoga bi bilo dobro pripremiti se ranije, što smo i činili. Pretpostavljam da je ispijanje istog na trgovima zabranjeno no kako su svi pili tako smo i mi. Nakon barova ide se u pub-ove :) no riječ je više o disco clubovima po veličini i uređenju, samo što oni smiju raditi do 4 ujutro, a disco clubovi do tko zna koliko. Cijene pića ovise o popularnosti cluba pa se kreću od 2,5 eura za pivo do 4 eura. Ja sam poučen prethodnim Španjolskim iskustvom pio viski kolu, cijena 6 eura ali se dobije gotovo deci viskija i bočica kole, što nije loše.
Hranili smo se u restoranima koji su imali menu de dia (meni dana) Ako ne idete u restorane koji se nalaze tik uz poznate građevine neće vas izaći mnogo. Dakle predjelo (juha ili salata) glavno jelo (goveđi odrezak i pomfri) + desert+pivo (od 6 - 7 eura) Ako na tabli ispred restorana piše bebidas (piće) i servicio ne uključeni, bježite od njih. Malaga ima jako dobru povezanost s gradovima uz obalu tako da smo jedan dan odlučili posjetiti jedan od tih gradova koji su svi party meke te zaključili da druge godine idemo tamo partiati ;) Tri dana za Malagu je možda previše, no ako mislite razgledavati+kupati se+izlaziti van onda je premalo. Kupili smo karte za Granadu (bus 10 eura) koja je udaljena 2 sata vožnje. Autoceste super i busevi dolaze prije vremena što nas je začudilo i ugodno iznenadilo.

Nema komentara:

Objavi komentar